4.b

2018-19-es tanév

Alíz Csodaországban

Karácsonyi Nagyelőadás

Könnytó táncosai

 

 

Magyar Nemzeti Múzeumban

Aranyszarvas - Legendák nyomában

Szombat reggel a Kelenföldi pályaudvaron gyülekeztünk, majd villamossal utaztunk a Nemzeti Múzeumba. Nagyon sokan várakoztak a múzeum előtt, de mi szerencsére külön mehettünk be. A vezetőnk, Dani bemutatkozása után bekísért minket a Régészeti kiállításra. Megtudtuk, hogy ő régész és megmutatta a régészethez szükséges kellékeket. Megismerkedhettünk a Kárpát-medence vaskorával, a két emlékezetes itt élő törzzsel, a keltákkal és a szkítákkal. Lerajzolhattuk azt a tárgyat, ami a kiállításon leginkább megtetszett, majd agyagból megformáztuk, és haza is vihettük. Nagyon jól éreztük magunkat a kiránduláson, sok újat tanultunk és még az új metróval is utaztunk- valaki most utazott rajta először!

Tóth Dániel, Ivánka Benjámin

Negyedikesek lettünk!

2017-18-as tanév

 

Erdei iskola
2018. április 23-27.
Monostorapáti

További fotók megtekintése

Kisállat kiállítás
a Föld napja alkalmából

 

További fotók megtekintése

Költészet napi
Versvadászat

Színházban jártunk
Bárány Boldizsár

 

 

Tojáskeresés a Tündérkertben

 

 

A Komáromi Erődben

Félévi bizonyítványunk lufikkal ünnepeltük

 

 

Évzáró ping-pong

 

Mikulás a testvérosztállyal

 

 

Láthatatlan kiállítás

Élmény a sötétben

November utolsó hetében a 3.b. osztály ellátogatott a Láthatatlan kiállításra, amely a Millenáris Parkban található.  Amíg várakoztunk, szaladgáltunk a parkban.  A park területén volt egy kis folyó, benne rengeteg aranyhallal.  Az egyik foltos volt, ezért elneveztük Pötyinek.

Zsuzsa néni és Gabi néni 6 fős csoportokba osztott be minket.  Én a hármas csoportban voltam.  Felelevenítettük, hogy az iskolai érzékenyítési programon már hallottunk a látássérült emberek nehézségeiről és különleges tulajdonságairól.

Bementünk az épületben, ahol az előtérben találtunk egy fehér botos játékot.  Egy alvószemüveget felvéve végig kellett menni egy körbekerített pályán egy fehér bot segítségével.  Amikor én próbálkoztam, az osztálytársaim mondták, hogy merre menjek, így segítettek visszajutni a célba.  Az előtér falán többféle látásproblémáról olvashattunk és láthattuk is, hogy a különböző szembetegségekkel milyen látástorzulás keletkezik.

Végre a hármas csoportra került a sor és leülhettük egy asztal köré, hogy kipróbáljuk a Braille írógépet.  A kiállítás képviselője, akit Zsuzsa néninek hívtak és látássérült volt, elmagyarázta a vakok ábécéjét és a Braille írás szabályait.  Ezután mindenki kipróbálhatta az írógépet.

Miután végeztünk Zsuzsa néninél, átadott minket Margit néninek, aki súlyosan látássérült volt.  Ő lett a kísérőnk a kiállítás fő részén, ahol teljes sötétségben kellett végigmenni.  De Margit néninek mindennapi dolog, ezért volt nagyszerű kísérőnk.

A sötétben az első állomás egy lakás volt, berendezésekkel.  Kitapogattuk a sütőt, a könyvespolcot, a telefont, de még a számítógépet is.  Második helyszínünk az utca volt.  Itt találtunk egy kispolskit, egy zöldséges és gyümölcsös standot és egy biciklit is.  A zöldséges standon felismertük a cukkinit és a krumplit.  A háttérből az autók zaját lehetett hallani.  Továbbhaladva egy erdőbe jutottunk, ahol rábukkantunk egy erdészházra.  A házban volt kandalló, állatbőrök és egy titkos ajtó.  Az erdészház után egy erdei hídhoz értünk, amin át is keltünk.  Közben madárcsicsergést és a patak csobogását is jól hallottuk.  A sétánk során megértettük, milyen hasznos a hallásunk és a tapintásunk a tájékozódásban.  Az erdőből kiérve egy múzeumi kiállítás következett, ahol szobrokat találtunk.  Fel kellett ismerni, mit ábrázolhatnak a szobrok.  Volt angyal, törpe, buddha is.  A túránk utolsó állomása egy kocsma volt.  Itt megbeszéltük, hogyan tudunk mi látók segíteni a látássérülteknek.  Margit néni azt is elmesélte, hogyan ismerik fel a látássérültek a különböző pénzérméket és bankjegyeket.  Amikor a kiállítás véget ért, visszajutottunk a fényre, ami először nagyon vakító volt.

Nekem nagyon tetszett ez a kiállítás, mert megtapasztaltam, milyen látássérültnek lenni, és egy rövid időre bepillantást nyertem a látássérültek napi életébe.  Most már sokkal jobban tájékozódok a látásom nélkül, és segíteni tudok a rászorulóknak.

Tóth Dániel

 

Baltazár Színházban

 

 

Kerület napja a Gellért-hegyen

 

További fotók megtekintése

Jutalommozi

 

Kerékpáros ügyességi verseny

További fotók megtekintése

Kelensuli Utcabál és Főzőverseny

A legfinomabb étel

  

 

További fotók megtekintése

Népi játékok fesztiválja

 

 

További fotók megtekintése

Fagyi és játszótér

 

Sportágválasztó

  

 

Új osztálytársunk is érkezett. Milán. :-)

Harmadikosok lettünk


Erdei iskolás élményeim

Az idei iskolás tanév egy hatalmas újdonságot tartogatott számomra: az erdei iskolát  Lelkesen vártam a napot, amikor útnak indulunk Visegrádra. Először nagyon féltem, hisz ez volt az első alkalom, hogy napokig nem látom a szüleimet és a testvéremet. Megfordult a fejemben, hogy talán jobb lenne otthon maradni, de amikor a barátaimra néztem arra gondoltam biztosan nagyon jól fogom magam érezni, egy csomó klassz dolgot csinálhatunk majd együtt.
Eljött az indulás napja. Hatalmas bőröndbe bepakolva minden, amire csak szükségem lehet. A suli előtt várt a busz, amivel az erdei iskolába mentünk. Mindenki válaszhatott ki mellett szeretne ülni. Én a barátomat Csanit választottam, de a mellettünk lévő páros ülésen is jó barátaink ültek, így egész úton mókáztunk, és jókat nevettünk. Az út nem volt hosszú, 1 óra alatt ott is voltunk.
Amikor leszálltunk a buszról, Zsuzsa néni és Gabi néni elmondta mik lesznek a programok az elkövetkezendő 4 napban, majd egy hatalmasat fociztunk a réten. A játék után kiosztották, hogy ki kivel, és melyik házban fog lakni. Kipakoltunk a táskáinkból, majd elindultunk sétálni az erdőbe. Ahogy sétáltunk lovakat láttunk szabadon, kerítésen belül pedig kicsi kecskék, és muflonok voltak. Nagyon vicces volt, hogy amikor elindultunk egy fa játszó felé, a lovak követtek minket. Biztos azt hitték van nálunk valami finom falat! Még egy mentő helikoptert is láttunk közelről, de hál istennek nem velünk történt valami baj!
Második nap az izgalomtól korán ébredtem. Olvastam, majd amikor a szobatársaim felkeltek unoztunk kicsit, majd kimentünk focizni egy nagyot. A reggelit a Mogyoróhegyi étterembe fogyasztottuk el. Nagyon finom volt. Miután tele lett a pocakunk felfedezőkké alakultunk át.
Két csapatra bomlottunk. Fákat és vizet vizsgáltunk, mint az igazi tudósok. A víz vizsgálat nagyon érdekes volt. Horgásztunk közben, és érdekes dolgokat mesélt a vízi világról a túra vezetőnk. A másik csapatnak nagy élményben volt része a vizsgálat közben. Egy varjú bele akadt a fán lévő gumiba, nem tudta magát kiszabadítani, segítségre szorult. A vizsgálat után egy kis íjászat következett. A céltáblán egy kullancsot kellett eltalálni. Nekem sikerült a közepébe lőnöm.
A sok izgalmas program, és érdekes előadás után elmentünk vásárolni, mindenki elkölthette a magával hozott zsebpénzét. Harmadik nap, már kicsit fáradtabb voltam a sok program után, így tovább aludtam, mint előző nap. Ez a nap is csomó érdekes dolgot tartogatott számomra. De már kezdtem azért érezni, hogy hiányzik anya és apa, és kicsit a kis tesóm is.
Az aznapi remek programok feledtették velem a honvágyamat. A réten és a ház mellett egy csomó színes virág volt. Letéptünk párat, össze morzsoltuk a szirmait, és ezekkel rajzoltunk, írtunk. Majd, mikroszkóp alatt kullancsot, levéltetűt, csalánt és a saját kezünket is megvizsgáltuk. Páran a zsebükből koszt, vagy fadarabot, vagy más dolgokat is a mikroszkóp alá tettek. Engem is kihívtak, hogy megvizsgáljuk a kezemet. Először a tiszta kezemet tettük a mikroszkóp alá, majd a bácsi megkért, hogy húzzam végig az ujjam a polcon, és utána a rajta lévő koszt is alaposan át tanulmányoztuk.
Ezen a napon tovább fent maradhattunk. Buliztunk, és jókat nevettünk. Elérkezett az utolsó nap is. Kicsit szomorúan keltem, hogy máris haza kell menni, de ugyanakkor örültem is, hogy újra láthatom a családom.
Még egy utolsó előadás várt ránk: madár lesre mentünk. A les alatt csendben kellett lenni, mert ha hangoskodunk, akkor elijesztjük a madarakat. Láttunk kis keselyűket, és meg is lehetett őket óvatosan simogatni.
Ebéd után mindenkit kis emlék, és jutalom várt az elmúlt napok jó viselkedéséért. Fáradtan, de boldogan elindultunk haza. Tele élményekkel és sok új tapasztalattal és információval vettünk búcsút a Visegrádi Erdei iskolától.
Már most alig várom, hogy jövőre újra legyen erdei iskola. Zsuzsa néni, és Gabi néni biztos még ennél is jobb programokat fog kitalálni, bár szerintem ezt is nehéz lesz túl szárnyalni.

További képek megtekintése


Ivánka Benjámin

 

 

 

 

 

Érzékenyítés

Megérintettek minket a látottak, hallottak.

 

Tapasztalati szakértőnktől, Kingától sokat tanultunk, nagyon megkedveltük Őt.

Kalóz kamion

 

Iskolánk 75 éves

Színházlátogatás

A Pesti Színházban megtekintettük a Gombóc Artúr című darabot.
Gyerekek, szülők egyaránt élvezték a programot.

Farsangoltunk

 

Múzeumban jártunk

Biztonságban két keréken címmel foglalkozáson jártunk a Műszaki Tanulmánytárban.

 

A kerületi ügyességi versenyen lelkesen szerepeltünk.

2016. december 17-én szombaton szép számmal részt tudtunk venni évzáró családi pingpongozáson a PP Clubban.
Nagy élmény volt a gyerekek számára!

További fotók megtekintése

Idősek számára mindannyian készítettünk karácsonyfadíszt.
A verseny díjkiosztóján László Ada és Ivánka Benjámin jutalmat is kapott.
Ada 1. helyezett, Beni különdíjas lett.

  

Az éj leple alatt meglepett a Mikulás minket

Idén is tettünk azért, hogy ügyesebben korcsolyázzunk!

Színházban voltunk!

Az előadás fotói megtekinthetőek
 

A kerület napján a Kelenvölgyi Könyvtárba látogattunk, iratkoztunk be.

 

 

Iskolánk pszichológusával, Anna nénivel izgalmas játékokat játszhatunk, ami nagyon hasznos saját magunk és a közösségünk számára is.

  

Az Egészség napján szájtátva néztük a Capuera bemutatót.

A Mi van a ládikában című bábelőadást nagy élvezettel tekintettük meg.
Azt követően kedvünk támadt rajzolni is.

 

 

Fotók megtekintése

Idén kedvezett az időjárás, így nagy örömmel és nagy létszámban vett részt osztályunk a Kelensuli Utcabál és Főzőversenyen.

 

További fotó megtekintése

A népi hagyományok játszóházában idén is remekül éreztük magunkat.

 

További fotók megtekintése

A Válassz sportot Újbudán rendezvény alkalmával sok izgalmas sporttal ismerkedhettünk,
olyan is volt, aki már aktív sportolóként bemutatót tarthatott

 

További fotók megtekintése
 

Látjátok?!
Már nem az elsősök helyén vagyunk!

Másodikosok lettünk!


Elérkezett a szünidő!
Mindannyian átvehettük a bizonyítványunkat, és sok-sok jutalmat szorgos egész éves munkánkért.

Fantasztikus kirándulásban volt részünk Nagyegyházán, Etyeken.
Osztálytársunk lakhelye adta lehetőségeket csodálhattuk meg.
A helyi tehenészetet is meglátogattuk.
Ettünk, ittunk, jót mulattunk!

További fotók megtekintése

Anyák napi ünnepélyünkön sok-sok édesanya, nagymama szeme csillogott a meghatódottságtól.

Királyréten, az erdei iskolában csodásan éreztük magunkat,
okosodtunk, rengeteg élményben volt részünk.

További fotók megtekintése

A Föld napja alkalmábó rendezett kisállat kiállításon elbűvöltek minket a kicsiny, kedves állatok.
Még páran otthonról mi is becsalogatuk házi kedvencünket magunkkal az iskolába.

Pákozdon a Katonai Emlékparkban töltött ünnepünkkor igazi kis honvédekké változhattunk!

Korcsolyázni is szeretünk!

Farsangoltunk, pontosabban zümmögve repkedtünk... :-)

          

A Pán Péter előadáson mi játszottuk a Tél-tündéreket.

Előadások közt még kicsit okosodtunk is.

 

A Pán Péter előadás előkészületeiben is részt vettünk, csuda kalózhajók, tündérek születtek a kezeink közt.

 


További fotók megtekintése

 

A Kerület napja alkalmából ellátogattunk a XI. kerületi Tűzoltóságra. Sok érdekes dolgot tanultunk. Birtokunkba vehettük kis időre a játszóteret is, sétáltunk a Feneketlen-tónál.

 

 

 


További fotók megtekintése

 

Páran régi barátainkkal is találkozhattunk, mikor az ovisokkal együtt részt vettünk a Márton-napi lámpás felvonuláson.

 

Sütőtök-csütörtök programunkon szüleinkkel, nagyszüleinkkel faraghattunk tököket, készíthettünk lámpásokat.


További fotók megtekintése

"A közeledő Halloveen apropóján, kisiskolások és szüleik gyülekeztek a tanteremben, hogy ezen - nálunk nem nagy múltra visszatekintő - hagyomány ápolása és mintegy ismerkedésként, első ízben vegyenek részt közös programon. Csemetéink a rövid üdvözlő beszéd alatt növekvő izgalommal figyelték a kivetítőn megjelenő figurákat, jócskán merítve ötleteket a látottakból.
Az elképzeltek realizálása persze már az apukák-anyukák-nagyszülők kézügyességétől függött, az egyszerűbb, sokak által választott megoldások közé néhány igen eredetien megfaragott, részleteiben is figyelemre méltóan kidolgozott töklámpás került.
A nebulók az alkotás öröme mellett a nassolnivalók és üdítők élvezetében is elmerülhettek, amit a csemegézés nyomait magán viselő póló vagy nadrág is tanúsított. A jó hangulatban lezajlott rendezvény végén a felsorakoztatott „művekből” kiszűrődő gyertyafény vidám gyermekarcokat világított meg."

(Szakál Anna és édesanyja)
 

A népi hagyományok játszóházában sok izgalmas játékot próbálhattunk ki.

 
További képek megtekintése

 

A kerékpáros ügyességi versenyen megmutathattuk, hogy igazán ügyesek vagyunk két keréken is.

 
További képek megtekintése

 

A kerületi Sportágválasztón nagyon sokan képviseltük iskolánkat.

 
További képek megtekintése

 

Mi vagyunk...

Évnyitón...

Virág már szerepet is kapott az ünnepélyen.

 
További képek megtekintése

Iskolások lettünk...

Mikor még csak a nevünket ismerték, már akkor is nagyon vártak tanítóink...

info@kelenvolgyisuli.ujbuda.hu

(1) 424 5374  Fax: 424-5373

1116 Budapest, Kecskeméti J. utca 14.