8.a

2017-18-as tanév

Erdei iskola

Hétfőn reggel háromnegyed hétkor találkoztunk Kelenföldön a pályaudvarnál, és onnan metróval indultunk tovább a Keleti Pályaudvarra. Innen indult a vonatunk Dévaványára. Amikor megérkeztünk, még nem foglalhattuk el a szobáinkat, ezért a szállásnál lévő strandon fürödhettünk. Délben átvettük szobáink kulcsát és beköltöztünk légkondícionált, tévével és hűtővel felszerelt faházainkba. 

Délután Dévaványa központjában egy totót kellett kitöltenünk a helyi lakosok segítségével. A nap végén ismét strandolás volt a program.

Kedden reggeli után számháborúztunk. Amikor vége lett a "csatának", amit a pirosak csapata nyert, újra fürdőruhát öltöttünk magunkra, s ebédig fürödhettünk. Délután a nagy meleg ellenére a Túzok Rezervátumhoz túráztunk. Miután megtekintettük a túzokokat, a múzeum kiállítását valamint a túzokokról szóló filmet is megnéztük. A hazafelé vezető út gyorsan eltelt, jó hangulatban tettük meg az előttünk álló 7 km-t. 

Szerdán reggeli után busszal Szarvasra látogattunk el a Mini Magyarország makettparkba és a mellette lévő Arborétumba. A makettpark több mint félszáz kicsi makettet mutat be. Az arborétum Magyarország legnagyobb arborétuma, ahol sokfajta növény található, pl. japán mammutfenyők. A fák árnyékában jól esett a séta. Ebédre hamburgert kaptunk, amit mindenki jóízűen elfogyasztott. Mire hazaértünk mindenki elfáradt, de a közös fürdőzést senki nem hagyta ki. Vacsorára paprikás krumplit ettünk, amit közösen készítettünk el. A napot közös tévézéssel fejeztük be. 

Csütörtökön délelőtt a dévaványai Liker Motors Kft. gyárába látogattunk el, ahol bepillantást nyerhettünk az elektromos motorok gyártásába, javításába. Ebéd után buszra ültünk és a szomszédos városba, Gyomaendrődre utaztunk, ahol az Erzsébet ligeti lombkorona tanösvényt jártuk be. Utána finom pizzával csillapítottuk éhségünket.

Este a tábortűz melletti szalonnasütéssel zártuk a tábort.

Pénteken, az utolsó napon reggeli után mindannyian összecsomagoltunk majd a számháború visszavágóját is lejátszottuk. Vonatindulás előtt még jégkrémmel hűtöttük le magunkat. 

A hosszú vonatúton többen aludtunk vagy zenét hallgattunk. A Keletiből közösen jöttünk vissza Kelenföldre, ahol szüleink izgatottan vártak ránk. 

Igazán jól sikerült ez az erdei iskola, mindenki jól érezte magát, életre szóló élményekkel tért haza.  

 

                        

                        8. a osztály tanulói

 

Az alsós farsang napján, február 16-án délelőtt a 6. és 7. évfolyammal együtt mozilátogatáson vettünk részt.
Az érzékenyítő program kapcsán megnéztük Az igazi csoda című filmet. A film mindenkire nagy hatással volt.

Mikulásfutás

Dec. 6-án az 5. órában mikulásfutáson vettünk részt. A versenyt a Kelenpályánrendezték meg és évfolyamonként indították a futamokat. Osztályunkból a fiúk mindannyian, a lányok kicsit kevesebben futottak. A fiúk közül mindhárom dobogós helyezett, lányok közül a második és harmadik célba érő a mi osztályunkból került ki.

Mikulásozás a testvérosztállyal

December 6-án délelőtt, a harmadik órában a testvérosztályunkkal Mikulásoztunk. Napokkal előtte elkészítettük az ajándékainkat, a korcsolyás kulcstartót. Hagyományos Mikulásműsorral nem készültünk, hanem 8 csapatra osztottuk őket, és drámajátékot játszottunk velük. Osztályunkból két-két fő segített a csapatoknak. A jeleneteket a 4.-es diákok ügyesen előadták.  Végül átadtuk egymásnak az ajándékokat. Ők is, mi is nagyon élveztük a közösen eltöltött időt.

DÖ nap

2017. november 29-én, szerdán, a 8.-b-sekkel elmentünk a VIII. kerületben lévő „Nem adom fel” kávézóba. A „Nem adom fel” Alapítvány által alapított és működtetett kávézóban fogyatékos emberek dolgoznak. Amikor odaértünk meglepett mindenkit a hely szépsége, barátságossága, otthonosan éreztük magunkat az első percektől. Lehetőségünk volt társas játékokkal játszani, miközben különböző finomságokat rendelt mindenki magának. Az alapítvány munkatársa mesélt nekünk a közösség történetéről, munkájáról. Jól éreztük magunkat ezen az „érzékenyítő” délelőttön.

 

Kerület napi program: Molnár C. Pál kiállítás

November 7-én, kedden a kerület napja alkalmából a Molnár C. Pál kiállítást tekintettük meg. Nemcsak a festő képeit nézhettük meg a névadó leszármazottjai által létrehozott múzeumban, hanem az életét is megismerhettük. Az interaktív előadás alatt finom házi limonádéval is megkínáltak bennünket.

120 éves Kelenvölgy

2017. október 14-én szombaton délután a „Kelenvölgy 120 éves Jubileumi Program” keretében több kelenvölgyi intézmény mellett iskolánk kapuja is nyitva volt. Az érdeklődők megnézhették iskolatörténeti kiállításunkat és a kelenvölgyi emléklapjukat is lepecsételtethették. Az ünnepi műsoros esten osztályunkból Basa Borbála és Edelényi Dorottya az idén 75 éves iskolánk történetét idézte fel diáktársaik gondolataiból idézve.

 

Kelensuli Utcabál és Főzőverseny

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre szeptember 30-án, a Kelensuli Utcabál és Főzőverseny. Bár a nap borongós időjárással indult, de mire elkezdődött a verseny igazi piknikező hangulat alakult ki. Osztályunk a hagyományos magyaros ételek közül választotta ki a vacsoránknak valót. Idén pörköltet főztünk tésztával. Ennek elkészítésében idén is szüleink vállalták a főszerepet. Mi eközben különböző programokon vehettünk részt. Főleg a sportolási lehetőségeket választottuk: ping-pongoztunk, tájfutáson vettünk részt, de volt, aki a fellépő judósok között szerepelt. Az ízletes vacsorát jókedvűen fogyasztottuk el. Vacsora után most sem maradt el a zenés mulatság, mely lezárta a programot. Köszönjük szüleinek a segítséget!

2016-17-es tanév

Nyári tábor  8.a

2017. június 26-án érkeztünk meg nyári táborunk helyszínére, Balatonfűzfőre, ahol öt klassz napot töltött el az osztály.

A forró időjárási viszonyok miatt rövid, kényelmes sétákat tettünk Balatonfűzfőn és környékén, voltunk egy kihívásokkal teli játszótéren, ellátogattunk az ötszintes balatonfűzfői kilátóba, boboztunk, megnéztük a mámai templomromot, több sétát tettünk a Balaton partján.

A tábort természetesen a sok strandolás, fagyizás és a kalandpark tette igazán izgalmassá. A kalandparkban már a felnőtteknek való pályán mehettünk, ami főleg az alacsonyabbaknak és a tériszonnyal küzdőknek nem volt egyszerű feladat, de mindenki végig mert menni, erre nagyon büszkék vagyunk. Sokan a kötélpályára is felmerészkedtek egy csúszás erejéig.  

Kreatív feladatokat is megoldottunk, készítettünk kulcstartót és ékszereket, kávéval festettünk és társasjátékokat játszottunk. Minden nap, az esti órákban drámajátékokat játszottunk. Rengeteget nevettünk az improvizációs gyakorlatok során, készítettünk jelenetet megadott témára, hangulatra, játékstílusra, még jelmezben is játszottunk.

Figyelmet szenteltünk a kulturális programoknak is: Veszprém belvárosában a műemlékek közt barangoltunk, a várnegyed barokk utcáján és a Séd-patak völgyében sétáltunk. A fagyizás itt sem maradhatott el.

Utolsó este a nyári tábort egy esti zenés program zárta, ahol drámajátékokat játszottunk, apró ajándékokat és okleveleket kaptunk, értékeltük az öt napot, megosztottuk egymással legkedvesebb, legviccesebb tábori élményeinket. Utána még maradt idő egy kis zenehallgatásra és táncra is.  Sok izgalmas, kellemes élménnyel tértünk haza.

További fotók megtekintése

 

75 éves Kelensuli

Osztályunk lelkesen vett részt a 75 éves iskola programjain. 
Többek között elkészítettük az installációhoz az ötös számot, íjászkodtunk, dekoráltunk, jól éreztük magunkat! :)
 
 
 
 
 
  
 
 
 

Mikulás

December 6-án segítettük a Mikulás munkáját. Ajándékkal és műsorral kedveskedtünk a testvérosztályunknak.
 

Kerület Napja

A kerület napja alkalmából ellátogattunk az ELTE TTK Ásvány- és kőzettárába, ahol nagyon érdekes, interaktív kiállításon vehettünk részt.
 

Egészségnap

Az októberi egészségnap nemcsak arra volt jó, hogy sok új ismeretet szereztünk  az egészséges táplálkozásról, hanem finom és egészséges gyümölcsökkel csillapítottuk éhségünket, amelyeket mi hoztunk, és mi tálaltunk fel.
 

Kelensuli Utcabál

Szeptemberben, a Kelensuli Utcabálon chilis babot készítettünk, amelynek a Felpaprikázott Mexikó fantázianevet adtuk. A tálaláshoz természetesen nem hiányozhatott a zenés produkció sem.
 
 

Tanévnyitó

Iskolánk tanévnyitó ünnepélyén Az erdei állatok okoskolája című színjátékkal kedveskedtünk elsős diákjainknak.

 

2015-16-os tanév

A Pán Péter nagyelőadás

 

Kulcsszavaink az elmúlt hónapokból

 

5.a

 

Korcsolyázás

Mint minden évben, idén is elmentünk korcsolyázni. A legbátrabbak mindenféle ügyességi játékokat játszottak a pályán, a kevésbé bátrak pedig igyekeztek talpon maradni a csúszós jégpáncélon…

Karácsonyi programok

Az 5.b osztállyal együtt ellátogattunk a Karinthy Színházba, ahol A kis herceg című előadást néztük meg. Antoine de Saint-Exupéry művét Szirtes Balázs egyszemélyes játékában láthattuk.

December végén az osztálykarácsony keretein belül megosztottuk egymással élményeinket, a felső tagozaton szerzett eddigi tapasztalatainkat, sokat nevettünk, miközben rengeteget falatoztunk és karácsonyi zenéket hallgattunk. Ezután következett a várva várt ajándékozás, amelynek csúcspontja az egymásnak írt versek felolvasása volt.

A karácsonyi hangulatot fokozta, hogy december 19-én a Művészetek Palotájában megnéztük a Diótörő című előadást a Szegedi Kortárs Balett előadásában, ami csodálatos élmény volt.

Mikulás

A december nagyon mozgalmasan telt osztályunk számára.
Minden az ajándékkészítéssel kezdődött…

Testvérosztályunkkal, az 1.b-vel közösen vártuk a Mikulást. Egy rövid, izgalmas mesejátékkal készültünk nekik, majd következett az ajándékosztás. Az ajándékokat a Mikulás és krampuszai adták át a gyerekeknek. Virgácsot senki sem kapott, hiszen mindenki nagyon jó volt az idén.

Sziklatemplom

A Kerület Napja alkalmából nagy sétát tettünk a Gellért-hegyre, valamint ellátogattunk a Sziklatemplomba. A pálos szerzetesrend szentélye nagyon különleges, hiszen a hegy barlangjában alakították ki.

A Sziklatemplom megtekintése után sétáltunk egy nagyot, s a Gellért-hegyi játszótéren töltöttünk egy kis időt – többnyire csúszdázással.

Szépművészeti Múzeum

Novemberben ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumba, és megtekintettük az egyiptomi tárlatot, ami nemcsak érdekes volt a számunkra, hanem hasznos is, hiszen a történelem órákon szerzett ismereteinket bővíthettük. A legjobban az igazi múmiák érdekeltek minket. Nemcsak emberi, hanem állatmúmiákat is láttunk, például macskákat és egy hatalmas krokodilt is.
Mivel a Szépművészeti Múzeum Budapest belvárosában van, így sokat metróztunk, ami fárasztó, ugyanakkor nagyon szórakoztató is volt.

Egészségnap 2014

Az iskolai egészségnapot egy kellemes, közös, korai reggeli sétával kezdtük. Egy adott találkozási ponton gyülekeztünk, majd együtt sétáltunk el az iskolába, ahol izgalmas programok vártak ránk.

Először a salátabárban különféle zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottunk  az egészséges táplálkozás jegyében, majd részt vettünk egy tartalmas elsősegélynyújtó bemutatón, ahol mi is kipróbálhattuk, hogyan kell felkölti egy sérült kezet.

Később a bioélelmiszerekkel és italokkal ismerkedtünk meg, majd egy érdekes hangterápiás előadást is láthattunk. 

Természetesen a sport és a játék sem maradhatott ki, még az íjászatot is kipróbáltuk. Az osztályból néhányan a kamaraerdei tanösvényen egy ügyességi túrán vettek részt.

A délelőtt végére kellemesen elfáradtunk, sokat megtudtunk az egészséges életmódról, nagyon jól éreztük magunkat.

Kelenvölgyi Utcabál és Főzőverseny

Házi Bajnokság

A szeptemberi Házi Bajnokságon osztályunk lelkes focistái győzelmet arattak az 5.b osztály csapata felett.

Nyári tábor – 2014 június

Június 23-án kora reggel indult lelkes csapatunk Mátrafüred-Sástóra, az ötnapos nyári táborba. Osztályfőnökünk, Judit néni mellett leendő osztályfőnökünk, Virág tanárnő kísért el minket.

A tábor ideje alatt megismerkedtünk a Mátra hegységgel, hiszen rengeteg turista útvonalat bejártunk, sokat barangoltunk a csodálatos vidéken.

Parádfürdőről indulva eljutottunk az Ilona-völgyi vízeséshez, amely hazánk harmadik legmagasabb vízesése.

Végigmentünk a Sástó tanösvényen, és az 53 méter magas kilátóból is megcsodálhattuk a környéket.

Kétszer is besétáltunk Mátrafüredre, hogy kicsit megismerjük a várost. A Mátravasút kisvonatával továbbutaztunk Gyöngyösre, a Mátra Múzeumba, és nagyon érdekes kiállításokat néztünk meg.

Később a Kozmáry kilátóhoz túráztunk, és a nap végén még arra is maradt energiánk, hogy a település parkjában számháborúzzunk.

Az egyik napon a túránk célja a Kékes-tető, Magyarország legmagasabb pontja volt. Az egésznapos túra kimerítő, nehéz, ugyanakkor csodálatos élmény volt.

A gyalogtúrák mellett sok időt töltöttünk a szállás melletti Adrenalin Park focipályáján, játszóterén és kisállatsimogatójában. Kipróbáltuka park bobpályáját és a legbátrabbak a függőhídon is átmentek.

Az utolsó estén az elmaradhatatlan tábortűz mellett beszéltük meg a tábor legizgalmasabb, legérdekesebb eseményeit, játszottunk egy kicsit, s mindenki átvehette a kis okleveleket a táborban való részvételért.

Élményekkel és új ismeretekkel, tapasztalatokkal értünk haza, és már most nagyon várjuk a következő nyári tábort.

 

2013-14-es tanév

4.a

2010-ben 30 fős osztálylétszámmal kezdtük el a tanulást, de a négy év alatt 35 főre nőtt az osztály létszáma. 1-2. évben Andrea néni és Judit néni,
3-4.-ben pedig már Judit néni és Zsuzsa néni vezetésével szorgalmasan tanultunk, szakkörökre jártunk, rendszeresen jelen voltunk a versenyeken, iskolai rendezvényeken.
A 2013-14-es tanévben annyi minden történt velünk, hogy beszéljenek helyettünk a képek:

A Kelensulibálon a főzés mellett a lányok táncra perdültek

Népi játékokkal játszottunk


     

Megmutattuk Mi Mit Tudunk

Fogyatékos emberek életébe pillanthattunk be

Hideg téli hónapokban a korcsolyázás mellett élveztük a tél adta örömöket…

vagy a jó meleg teremben kötögettünk

A Ludas Matyi előadáson favágóknak öltöztünk

Kresz játékdélutánon bővítettük közlekedési ismereteinket

Az iskolazöldítéskor főleg a szemétszedésben jeleskedtünk, ami után jól esett a pihenés

A Föld Napja pályázathoz anyagot gyűjtöttünk a Kamaraerdőben

A víz világnapján egy szikvíz készítő üzembe látogattunk el

Májusban Szentendre nevezetes épületeit kerestük fel

majd biciklire pattantunk és meg sem álltunk a Lágymányosi-öbölig.

És természetesen egész évben szorgalmasan tanultunk.

info@kelenvolgyisuli.ujbuda.hu

(1) 424 5374  Fax: 424-5373

1116 Budapest, Kecskeméti J. utca 14.