8.a

2018-19-es tanév

 

Megemlékezés 1956. október 23-áról

 

Október 13-án, szombaton az iskolából indultunk el a Hadtörténeti Múzeumba – hosszú villamosút után érkeztünk meg.

Sokat gyalogoltunk, míg felértünk  a Várba, közben gyönyörködtünk a csodás kilátásban.

Miután megérkeztünk, rövid várakozás után a csoportvezető kíséretében felvonultunk a díszterembe, ahol régi fegyverekkel és izgalmas játékokkal készült a foglalkozásra.

Négy csoportra váltunk szét, először egy fogalmat kellett elmutogatni a többieknek, mi az árulás szót kaptuk, ezt senki sem tudta kitalálni.

Ezután a csoportok kaptak egy-egy képet, amiről néhány mondattal kellett készülni, és egy önként jelentkezőnek előadni, hogyan kapcsolódik 1956-hoz.

Ezeket a magyarázatokat aztán a foglalkozásvezető kiegészítette, kaptunk még kérdéseket és információkat a forradalom eseményeiről, előzményeiről.

Végezetül –persze töltény nélkül  – „kipróbálhattuk” a fegyvereket, megnézhettünk, kézbe vehettünk egy pufajkát, katonai sisakot.

Megdöbbentünk, milyen súlyosak voltak a puskák.

A foglalkozás során sokat tanultunk, egy időutazáson vehettünk részt.

Hazafelé – az élmények hatása alatt – továbbszőttük a gondolatokat a harcokról.

 

                                                                                        Farkas Flanna – Retezi Boglárka

2017-18-as tanév

Mikulásozás a testvérosztállyal

 

 

Egy kellemes délelőtt a Nem Adom Fel kávézóban

 
Nekem nagyon tetszett, hogy amikor kihozták nekünk az ételt és az italt vagy amikor elvitték a poharakat váltottak velünk pár szót, ami nagyon jól esett. 
Az is tetszett, hogy a vak lányt visszavezette a tolókocsis férfi, jó érzés volt látni, hogy ennyire segítőkész mindenki mindenkivel. 
Blahna Lilla 
 
Látszott rajtuk, hogy teljes odaadással végezték a munkájukat. Az a felbecsülhetetlen mennyiségű szeretet, amit a vendégek és egymás iránt táplálnak csodálatos.
Több ilyen helyet kéne működtetni Magyarországon. 
Poór Fanni 
 
Nekem az tetszett amikor kihozták a rendelést és váltottunk pár szót és még ránk is mosolyogtak, ami a mai világban elég ritka.
Szentkuti Albert
 
Ez a hely tele van pozitivitással és örömmel, mindenki kedves egymással, én észre sem vettem, hogy megváltozott munkaképességűek. Jót szórakoztam a barátaimmal, jó, hogy van egy ilyen hely, ahol ők is boldogságra találnak. Ez nem egy átlagos kávézó, ez annál sokkal jobb és több.
Holubek Lina
 
 
 

 

Baltazár Színházban jártunk

 
Jó volt látni, hogy a sérült emberek ugyanolyan élvezhető előadásra képesek, mint az egészségesek. 

Orbán Levente

A darab kezdete előtt rosszabb színvonalú előadásra számítottam. Nekem ez egy kellemes meglepetés volt, olyan érzések is támadtak bennem a darab nézése közben, hogy jobb előadást láthatok, mint egy nagyobb színházban.

Kevi-Farkas Csaba
 

Egy szép napsütéses októberi napon az osztállyal meglátogattuk az ELTE-TTK Ásvány- és Kőzettár kiállítását.

Mikor megérkeztünk, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Ahogy beléptünk a terembe, rengeteg érdekes ásvány és kőzet tárult elénk.
A fiúkat és a lányokat külön csapatba szervezték. 
Amíg a fiúkat a Földön fellelhető különböző ásványokkal ismertették meg,  addig a lányok egyes ásványokat közelebbről is megvizsgálhattak.
Nagy élmény volt lupé alatt is megtekinteni a különleges képződményeket. Mindenki tágra nyílt szemmel figyelte a természet ezen csodáit. Fél óra elteltével "helycserés támadást" végeztünk a fiúkkal, lehetőséget adva arra nekik, hogy ugyanabban az élményben részesülhessenek, amiben mi.
Számomra a legörömtelibb pillanat az volt, amikor mindenki a saját ízlésének megfelelő ásványt vagy kőzetet választhatta ki. Nekem a kavanszit ásvány érintette meg leginkább a szívemet.
 
Poór Fanni
  
 

Őszi ausztriai kirándulás: Mesepark - Kismarton - Esterházy kastély

 

2016-17-es tanév

Csopak -  nyári tábor

    

 

Két éve ballagtam el, de még mindig élvezettel járok vissza Orsi néni nyári táborába, Csopakra. Idén már-bár furcsa kimondani-"ifi"ként jöttem vissza, és így is hatalmas élmény volt. Rengeteg programunk volt idén is, voltunk a Koloska-völgyben, ahol Böbi sokunk kedvence lett, batikoltunk pólót, a fiúk autómakettel ügyeskedtek, a lányok meg gyönyörű mécsestartókat készítettek, a levendulaszappanok napokon át illatoztak, és természetesen rengeteget strandoltunk. Ahogy az már hagyomány a gyerkőcök csapatokat alkotva egész héten vicces feladatokat teljesítettek, amiktől Andi néni, Orsi néni, és persze mi Ivettel is a hasunkat fogtuk a nevetéstől. Nagyon hiányzott ez a környezet, minden helyszínen megvannak a saját emlékeink, főképpen mikor esténként megpróbáltuk mondogatni az "én még nem vagyok álmos" gyerekeknek, hogy ideje lenne aludni ,mert holnap hosszú napunk lesz. Természetesen mi sem voltunk régen fáradtak, mi is éjjeleket kuncogtunk át, és sosem értettük tanáraink álmoshangját. Tulajdonképpen most már értem, és nagyon jól esett, hogy mi is része lehettünk ennek a jóleső fáradtságnak.

SchileLilu Sára (volt diák)

   

Európai Hulladékcsökkentési Héten hulladékokból készítettünk ajándékokat a testvérosztályunknak és a kerületben élő időseknek

     

Asztalitenisz diákolimpián képviseltük iskolánkat

  

Kerület napja alkalmából a Molnár C. Pál Kiállítást tekintettük meg

  

Elkezdtük a KiVa foglalkozást

  

Szögliget erdei iskola
Jókedv, móka, kacagás

  

  

  

Derenk

Medve-sziklák

  

Baradla- és Rákóczi-barlang

 

Vízvizsgálat a Ménes-patakban

 

Szádvár

Pista bácsi tájháza

 

Erdei iskola 2016. - Fenn a messzi északon 

Az idén szeptember végén osztálytársaimmal és két mindenre elszánt nevelőnkkel öt napot töltöttünk el Szögligeten, egy kis borsodi faluban.

Öt nap,öt maradandó élmény...

A korán keléstől és a hosszú úttól kissé megfáradtunk, de izgalommal töltött el bennünket az a hír, hogy éjszakai kalandozásra indulunk. Sötétedés után indultunk, az utat csak zseblámpáink fénye világította meg. A kőfejtőnél túravezetőnk izgalmas történettel fűszerezte kirándulásunkat. Visszafelé a hallottakat felhasználva ijesztgettük egymást,egészen lefekvésig.

A kőfejtőhöz még egyszer visszatértünk, mégpedig denevérek után kutatva az ehhez megfelelő eszközökkel. Ezekkel a hangokat felerősítő masinával a denevérek tájékozódáshoz használt hangját is tisztán tudjuk hallani, bár erre sajnos nem volt lehetőségünk ugyanis - lehet, hogy a mi igenis tisztán hallható hangunk miatt - az összes denevér máshol repkedett. Élénk fantáziánk szerencsére megmentette az unalmasságtól kirándulásunkat,mivel  véleményem szerint megszólalásig - és azután is - hasonlítunk a denevérekre.

A következő élményért nem kellett messzire mennünk. A szállásunk előtt csordogált egy patak, ennek vizét vizsgáltuk meg. Minden 3 vagy 4 fős csapat kapott egy hálót, amivel befogtuk azt amit csak találtunk. Sok különös lényt találtunk, kiemelném a "discorákot" ami szinte állandóan táncolt. A tálban összegyűjtött állatkákat egy nagyítós szerkezettel közelebbről is megtekinthettük. Érdekes,fantáziánkat megmozgató program volt ez.

Szerdán két festői szépségű barlangot csodálhattunk meg. A Rákóczi-barlang és a Baradla-barlang is 10 pontot érdemel egy 5-ös szépségskálán. Számtalan cseppkövet a látogatók neveztek el furcsa,érdekes kinézetük alapján. Különösen megéheztünk amikor megérkeztünk a "csokiszökőkúthoz", a "karamelláradathoz" és a "bacon-höz". A második megtekintett földalatti képződményben megnézhettük a "Csillagvizsgálót" a világ 17. legnagyobb cseppkövét,melyet a gyerekek túldíszített karácsonyfának is hívnak. Csábító lehetőség nyílt arra, hogy egy-egy szép cseppkövet letörjünk ám tudtuk, hogy ez évezredek munkáját pusztítanánk el ezzel.

És mi az ötödik?

A nevetés, a jókedv, és a tréfák a barátokkal,mint például mi lettünk  "Legbüdösebb Szoba Díj" büszke tulajdonosai ; a lefekvés utáni esti mesék - tervezem kiadatni a Nagyravágyó szekrény című kötetem - vagy éppen a baráti foci különleges szabályokkal.

Orbán Levente 6.a

      

 

 

 

2013-14-es tanév

3.a osztály eseményei képekben

Meseparkban jártunk

   

A 4 matekos - Bolyai Matematika Csapatverseny IV. helyezés

Látogatás a Mezőgazdasági Múzeumban

Mikulásváró a testvérosztállyal

  

A Ludas Matyi előadáson mi voltunk az erdő lakói és persze fák, bokrok :-)

  

Vidám, jó hangulatú, izgalmas házibajnokságokon vettünk részt

Farsangi mulatságunk is jól sikerült

    

Korizni jártunk a BHG-pályára

A Víz Világnapja alkalmából ellátogattunk a szikvizeshez

Nagy izgalommal készültünk Anyák napjára

    

... és a meglepetések...

   

Anyák napi műsorunk

      

KRESZ-vetélkedőn

  

Úszni jártunk a Nyéki Imre Uszodába

 

A zöldítő szombaton vidáman kertészkedtünk

  

Kalandos túránk a Rupp-hegyen

     

Jó "buli" volt a fogászat

   

 

info@kelenvolgyisuli.ujbuda.hu

(1) 424 5374  Fax: 424-5373

1116 Budapest, Kecskeméti J. utca 14.