8.b

2017-18-as tanév

Utolsó Mikulás ünnepségünk a testvérosztállyal.
Jövőre Ti jöttök...:)
 

Sárkányhajózás

Az évet egy nagyon jó csapatépítő programmal kezdtük. Sárkányhajózni mentünk a Lágymányosi öbölbe. A sulitól indultunk biciklivel, ami már önmagában is jó program. Miután odaértünk, egy kis oktatás után nekünk kellett vízre húzni a hajót. Az evezés végére mindenki vizes lett, de megérte, mert egy nagyon jó és érdekes tapasztalat volt, milyen egyszerre mozogni másokkal. A sulihoz vissza szintén biciklivel mentünk. Én nagyon élveztem ezt a programot. Remélem sok hasonlóan nagyszerű osztálykirándulásunk lesz.

                                                                                                                      Dávid Éva 8. b

2016-17-es tanév

 

Biciklitúra

Mint minden évben, most is elmentünk az osztállyal biciklizni. 
Ebben az évben Diósdon egy cukrászda volt az útiterv, ami elég nehéz és hosszú túrának bizonyult, de megküzdöttünk vele. 
Délelőtt tíz órakor indultunk, és körülbelül fél tizenegyre értünk el az úticélhoz, vagyis egy jó másfél óráig bicikliztünk. Természetesen közben meg-meg álltunk inni, ugyanis borzasztó nagy meleg volt, és méghozzá a nap is erősen tűzött, aminek eredményeként páran le is égtünk. 
Miután megérkeztünk, osztálypénzből mindenki kaphatott 3 gombóc fagylaltok, de nem igazán voltak sokan, akik ennyit meg tudtak volna enni. A fagylalt isteni volt, mialatt elfogyasztottunk, kis csoportokat alkotva szétszóródtunk a cukrászda előtt.
Miután kipihentük magunkat, elindultunk visszafele. A visszaút könnyebb volt, ugyanis csak lejtőn vagy csak vízszintes úton mentünk. Út közben megálltunk a Camponánál dodzsemezni.
Ezután már csak 20 perc volt és visszaértünk.
Nagyon jó élmény volt, reméljük, hogy jövőre is egy ilyen jó biciklizésben vehetünk részt.

                             Alföldy Jázmin 7/b

Erdei iskola – Mezőkövesd

Május első hetében táborban voltunk Mezőkövesden. Kedd reggel indultunk az iskola elől, miután mindent bepakoltunk a buszba. Az út nagyon hosszú volt, két és fél órás. Először nem a szállásra mentünk, hanem Tisza-tóhoz az ökocentrumba. Nagyon érdekes volt. Részt vehettünk egy kisebb motorcsónak túrán amit nagyon élveztünk. Állatokat is láttunk, s mindennek koronázása képp játszhattunk a "tutajos játszótéren", ahol valóban vízen evezhettünk, páran bele is estek. Végül megérkeztünk a szállásra és berendezkedtünk.

Második nap délelőtt Mezőkövesd városát fedezhettük fel kisebb csoportokban, feladatlap alapján. Jól elfáradtunk, így még a visszaút előtt mindenki kapott egy jégkrémet, és már indultunk is neki ismét az útnak. Ebédre értünk haza. Ebéd után kis pihenő után máris indultunk a szafarira. A szafarin több helyen is megálltunk, hogy megnézzük közelebbről a látnivalókat. Nekem személy szerint a kaptárkövek voltak a kedvenceim. Aznap este még megtartottuk a csillagkeresést is, ez volt a legzsúfoltabb nap.

Csütörtökön reggeli után elmentünk a Zsóry fürdőbe és az egész délelőttöt ott töltöttük, majd ebéd után ismét visszamentünk. A fürdő után már csak egy számháborúra volt idő, ami már hagyomány a táborokban. Ezután megtartottuk a táborzárót.

Az utolsó napon már nem volt semmilyen nagyobb szabású program. Kiköltöztünk a szobákból, és az udvaron, valamint az ebédlőben ütöttük el az időt kártyázással, és más tevékenységekkel a busz érkezéséig.

Köszönjük ezt a fantasztikus tábort Nelli néninek, Gábor bácsinak, Judit néninek és Adri néninek!

 

Dávid Éva 7.b

További képek megtekintése

Ülő röplabda

Az  érzékenyítő program keretein belül kipróbálhattuk az ülő röplabdát, amire korábban még nem volt lehetőségünk. Két csoportra osztódtunk és már kezdhettük is. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen ülve röpizni. Nekem tetszett és remélem máskor is lesz ilyen.

                                                                                                          Kőhalmi Eszter 7.b

Láthatatlan Kiállítás

Március 1-én ellátogattunk a Láthatatlan Kiállításra.

Már mindannyian izgatottan vártuk, hogy mi is lesz. Néhányan már voltak itt, de az ő szemükben is türelmetlenség látszott. Végre elindultunk! Gábor bácsival erkölcstan órán átbeszéltük, hogy mit illik és mit nem, amint kilépünk az iskola kapuján, szóval rettentő illedelmesek voltunk.(Legalább is így éreztük)

A Láthatatlan Kiállítás a Millenárison áll. Miután mindannyian betömörültünk az ajtón, csoportokba osztódtunk. Minket, mint az első csoportot és Nelli nénit egy látássérült igazított el és mutatta meg  a védekező pózt. Utána kinyitotta az ajtót és azt mondta, hogy bent már vár minket a kollégája: Csilla.

Bent nagyon sötét volt és már csak a tapintásunkra hagyatkozhattunk. Csilla megkérdezte a nevünket és kezdődhetett az izgalom. Különféle szobákat tapogathattunk végig, a konyhától a fürdőszobáig. Sőt még az utcára és egy erdészkunyhóba is bepillantottunk, akarom mondani betapogatóztunk. Vezetőnk sok érdekeset mondott, hogy ő hogyan lett látássérült, vagy, hogy neki is van 3 gyereke és ugyanúgy végzi a háztartást, mint egy anya, aki lát.

A kiállítás legvégén még egy büfé is volt, ahol fémpénzzel lehetett üdítőt vagy csokit rendelni.

Számomra csodás volt ez a nap. Igaz már jártam itt, de így is szórakoztató volt nekem.

 

Köszönöm mindenkinek!

Kőhalmi Eszter
7. b

Ki vagy te kortárs tánc?

Szerintem nagyon jó volt. Érdekesek voltak a táncok amiket bemutattak, nagyon sok mindent megtudhattam a kortárs táncról, mert igazából semmit nem tudtam róla. Én akrobatikus rock and roll-ozom és mást soha nem is táncoltam és érdekes volt egy kicsit megismerni egy másik fajta táncot. Ami nagyon tetszett nekem, hogy mi is táncolhattunk benne, jó érzés volt újra az alapoktól kezdeni egy táncot. Köszönöm, hogy részt vehettem benne.

Findics Lili

 

Színház

November 28-án mentünk el a ,,Sok hűhó semmiért” című darabra, ami 19:00-kor kezdődött a Central színházban. De, hogy is jutottunk oda?
Valakit a szülei el tudtak vinni a színházba, de az osztály jelentős része Nelli nénivel utazott.
18:00-kor kellett találkozni Kelenföldön, de sokan már 17:45-re megérkeztek. Amikor már mindenki odaért, elindulhattunk. Nem egyedül utaztunk, ugyanis a 6.a osztály is velünk tartott.
Három metróval utaztunk, amikre szerencsére nem kellett sokat várni. Körülbelül 18:45-re már a színházba értünk. A kabátunk leadásával elment egy kis idő, de még időben elfoglalta mindenki a helyét. Sokan még tudtak italt, vagy ételt is venni. Mikor már minden ember beért, leoltották a lámpákat, és kezdődött az előadás. A Shakespeare darab nagyon szellemesen volt előadva, sok mai poént vittek bele, aminek valószínűleg az eredeti írója nem örült volna..  
Olaszországban játszódik, valamelyik győztes háború után. A kormányzó (Leonato úr) házában mindenki izgatottan várja a visszatérő katonákat, különösen két lány, Héró, a kormányzó lánya és Beatrice a kormányzó huga. Az utóbbi az éles nyelvű Beatrice magának se vallja be, hogy szerelmes a nemes fiatal Benedekbe, a herceg egyik katonájába, aki ugyanezt érzi iránta, viszont ő is titkolja. Az előadáson sokat nevettünk azon, ahogy csipkedik egymást. Megjelenik a darabban a Gonosz is, János, a herceg visszafogadott öccse , aki meg akarja akadályozni Héró és vőlegénye terv bevett esküvőjét. Eközben a herceg és Laonato úr azon fáradozik, hogy csellel összehozza Beatricét és Benedeket. Végül: minden jóra fordul, a gonosz János terve lelepleződik, és a nemes ház két esküvőre készül, Héró és Beatrice férjhezmenetelére.
Mikor vége lett, hatalmas tapsvihartól zengett a terem, melynek a színészek láthatóan nagyon örültek. Voltak, akik még fütyültek is.
 Mikor befejeződött a ujjongás, mindenki kiment a teremből. Ekkor már 21:20 körül lehetett.
És most kezdődött az, ami minden előadás végén, a kabátvadászat. Alig telt egy fél perc, már is hatalmas tömeg gyülekezett a ruhatár előtt. A szerencsések rögtön megkapták kabátjukat, de a legtöbb ember minimum negyed órát várt.
Miután megtaláltuk a saját kabátunkat, azok a gyerekek, akiket a szüleik hazavisznek, elköszöntek az osztályfőnöktől, és barátaiktól. Akikért viszont nem tudott a helyszínre jönni a szülő, azt Nelli néni, elkísérte Kelenföldre, és a gyerekekért a szülők oda jöttek.
 Minden osztálytársamnak nagyon tetszett az előadás, reméljük, hogy még sok ilyen élményben lesz részünk.

2016. december 4.

Alföldy Jázmin 7.b

 

Kirándulás az ELTE Ásványtárába

A kirándulás előtt már nagyon izgatottak voltunk, viszont még 3 iskolai órát végig kellett ülnünk. Amikor kiléptünk az iskola kapuján, felszálltunk a buszra, amely sok időn át vitt minket az ELTE (Eötvös Lóránd Tudományegyetem) elé. Bevalljuk másmilyen látványra számítottunk (mármint jó értelemben) Átsétáltunk a folyosókon és beértünk egy kisebb terembe ahol mindenféle kristályos plakát függött. Jött egy bácsi, aki megkért minket, hogy fáradjunk az Ásványtárba. Mikor beléptünk, egy óriási terem tárult a szemünk elé. 12 „üvegkoporsóban” rengeteg ásvány volt, de a terem jobb oldalán az emelet volt korláttal ellátva, ahol szintén sok dolog volt. A bácsi, aki minket vezetett, ő mindenfélét mesélt nekünk: a piritről, amit úgy hívnak, hogy bolondok aranya és mutatott rengeteg kristályt, ami szép volt vagy értékes. Miután mindenki fotózkodott az emeleten, vagy épp a kristályokról csinált fotót, azután visszamentünk a kisebb terembe. Ott egy egyetemi hallgató lány fogadott minket. Megmutatta nekünk, hogy kristályokkal nemcsak az Ásványtárban találkozhatunk, hanem a rendes éltben is (csak nem olyan formában). Például az étkezési só is kristály, de a babáknak a hintőpora a Talk nevezetű kristályból állítható elő. A mágnesekről is beszélgettünk, hogy egy mágnesnek egy pozitív és egy negatív oldala van. De ha eltörünk egy mágnest, akkor az eltörött résznek is lesz pozitív és negatív oldala. Miután az utolsó mondatot is meghallgattuk, már öltöztünk is. A Dunára néző rakparton álló buszmegállónál még egy kicsit szívtuk magunkba a friss levegőt és a fényképezkedés kedvéért dobáltuk a faleveleket, no meg persze csoportképet csináltunk, de utána már mentünk haza.

Nagyon jó volt ez a nap, kicsit fárasztó, de megérte, mert rengeteg mindennel bővült a tudásunk.

 

Budapest, 2016. november

                                                                                                                             Kőhalmi Eszter
                                                                                                                                             Oldal Zita
Vágner Margit

 

2015-16-os tanév

Osztálykirándulás - Eger

Osztálykirándulás Egerbe

Péntek reggel 6-kor a Kelenföldi pályaudvaron találkoztunk. Körülbelül 6:15-kor szálltunk fel a 4-es metróra, és a végállomásig, vagyis a Keleti pályaudvarig metróztunk. Aztán elgyalogoltunk az Egerbe tartó vonatig ami a kettes vágányon állt. Kicsit sokat kellet keresgélni mire találtunk egy vagont, de ott se volt jó mert nagyon meleg volt. Ezért tovább mentünk egy másik vagonba ahol kevésbé volt kibírhatatlan a hőmérséklet. Miután mindenki megtalálta a számára jó helyet, elindult a vonat. Az egész osztály jól szórakozott, Gábor bácsi, és még páran aludtak is. Az út kb. 2 órás volt. Amint megérkeztünk Egerbe mindenki kérdezgette, hogy mikor megyünk fagylaltozni, vásárolni.
11-ig el lehetett menni a börtönmúzeumba, az akkori ruhák kiállítására, és még Dobó István és Bornemissza Gergely szobájába. Utána vezetéssel bementünk Dobó István emlékhelyére, körbesétáltuk a várat. Ezt követően az egri tanárképző csillagvizsgálójába felmentünk, és mindenki kifáradt mire felért, mert nagyon magas volt. Utána egy sötét szobába mentünk ahol pár tükör segítségével kivetítették a környékbeli látnivalókat és még egy kis varázslatot is tanulhattunk. Lejjebb mentünk két szintet ahol bemutatták a csillagvizsgálókat. Átmentünk egy másik terembe ahol inkább fizikai dolgok voltak amiket később ki is próbálhattunk. Kaptunk egy kicsi szabadidőt, és mivel nagyon meleg volt ezért mindenki fagyizni vagy jégkásázni ment vagy éppenséggel szuvenírt vásárolni. Egy óra után találkoztunk a kijelölt helyen. Elsétáltunk a kisvasút megállójába, amikor megérkeztünk, akkor minden gyerek megrohamozta a járművet. Egy kis várakozás után elindultunk. Nagyon jó volt, mindenki integetett az embereknek. A végén nagyon sajnáltuk, hogy el kellett hagyni a kisvasutat. Ezután elmentünk egy játszótérre, ahol a túra elején is megfordultunk. Kb. 1 órán át voltunk ott. De sajnos el kellet indulni, mert az idő szorított. Ez a kirándulás mindenkinek emlékezetes pénteki nap volt.

2016.05.09.
Alföldy Jázmin & Monos Virág

Pán Péter

Lelkesen készültünk a kalóz szerepre a Pán Péter című előadásban, amihez gondosan állítottuk össze a jelmezeinket és szedtük össze a kellékeinket.
Igazán jó kis kalózcsapat lett belőlünk!

Igaz történet alapján

A Bethlen Téri Színházban megnéztük és el is játszottuk az Igaz történet alapján című darabot.
Nagy élmény volt a színészekkel együtt szerepelni a színpadon.
Kikérték a véleményünket, együtt formáltuk a cselekményt.
Ezúton is köszönjük a sok segítséget, biztatást. Mindenki nagyon élvezte, szeretnénk máskor is hasonló interaktív előadáson részt venni.

Biciklitúra

BICIKLIZÉS A KOPASZI-GÁTRA A 6.B.-VEL

2015. október 7.

4. óra után az ebédesek elmentek ebédelni, akik meg nem voltak ebédesek azok kint vártak Kati nénivel, Nelli nénivel és Veronika nénivel. Az út kb. fél óra volt. Ott lementünk a Duna partra és kagylókat ,,mentettünk”, aki akart pár üres kagylót is gyűjthetett. Sokat voltunk a szabad levegőn! Kati néni hozott labdát és lehetett kidobósozni és focizni az adott esetben fagyizni, biciklizni, enni. Sok dombot és lejtőt megjártunk ( szerencsére senki sem törte össze magát J) de sikeresen haza értünk.

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN KATI néninek, NELLI néninek, VERONIKA néninek, hogy az idejüket ránk szánták és, hogy megszervezték ezt nekünk.

Monos Virág 6.b.

Csonka János Múzeum

A Csonka János múzeumi látogatás

Egy szerdai napon az osztállyal a kerületünk napja alkalmából meglátogattuk a Csonka János Múzeumot.

Viszont mielőtt még elindultunk volna megnéztünk egy rövidfilmet a kerület nevezetességeiről, majd hozzá egy kvízt is ki kellett töltenünk csoportokban. Végül elindultunk a múzeumhoz. A múzeumban megismerhettük Csonka János életét és még azt is megtudhattuk, hogy hol és kikkel kávézott. A fiúk sem unatkoztak a múzeum nézegetése és megismerése közben, mivel az épület végén volt egy nagyon régi posta kocsi, aminek a szerkezete teljesen más, mint amiket mostanában az utcákon lehet látni. Nelli néni azt is elmesélte nekünk, hogy az idegen vezető Csonka János dédunokája a ruhatáros pedig Csonka János unokája volt. A múzeumi látogatást pedig mi mással is fejezhettük volna be, hogy ha nem egy kvízzel, amelyben nagyon izgalmas kérdéseket tettek fel a gyerekeknek. A kirándulást a múzeum után még nem fejeztük be, ugyanis felmentünk a Gellért-hegyre ahol a játszótéren töltöttünk pár órát. Mindenki nagyon sokat csúszott a csúszdákon és pár jó kép is készült, hogy megörökítsük ezeket a jó és remek emlékeket.     

Mikor hazaértem, este szívesen gondoltam vissza a múzeumi látogatásunkra.

                                                                                                (Rácz Réka)

 

 

2014-15-ös tanév

Osztálykirándulás - Székesfehérvár

Az első felsős osztálykirándulásunkon Székesfehérvárra utaztunk.
A belváros gyalogos felfedezése, egy kiadós csirkecomb és egy hatalmas adag fagyi után jót fürödtünk az Árpád Fürdőben.
Jó volt ez a nap!

Babilon Center

Ellátogattunk a Babilon Center interaktív játszóházba, ahol tudományos játékokat próbálhattunk ki.
Ezután az űrkutatásról néztünk meg egy vetítést, majd kipróbálhattuk a Holdra szállást szkafanderben.
Végül Egyiptomba látogattunk. Igazi felfedezőként sisakot is kaptunk. Nagyon élveztük!

 

Sziklakápolna

A Sziklakápolna

Elhatároztuk, hogy elmegyünk a Sziklakápolnába, Nelli néni segítségével. Busszal és metróval közlekedtünk, mindenki nagyon élvezte. Most voltunk először a Sziklakápolnában, sokan elcsodálkoztak a hegybe épített kápolna láttán.  Amikor beléptünk, kaptunk egy fülhallgatót kis készülékkel. A használata egyszerű volt. Különböző helyeknek volt egy száma, amit ha beütöttünk, meghallgathattuk a magyarázatát, történetét. Sok helyen kis és nagy szobrokkal találkoztunk. Szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb képeket, tárgyakat láttunk. Mikor mindent megnéztünk, meghallgattunk, írtunk az emlékkönyvbe. Beleírtunk neveket, kis üzeneteket, nagy élménybeszámolókat. Utána csináltunk közös fotót majd elmentünk egy játszótérre és jól szórakoztunk. Remélem máskor is elmegyünk a Sziklakápolnába!

 

Rácz Réka 5.b

 

2013-14-es tanév

Mi vagyunk negyedik b osztály. Az osztályfőnökünk Judit néni, akit nagyon szeret az osztály. Sokszor megyünk kirándulni különböző helyekre, de nem egyszer került rá sor hogy fagyiztunk, amit támogatott az osztály. Voltunk erdei iskolában is, eddig minden évben. Az évek alatt egyre inkább összekovácsolódtunk. Segítünk egymásnak a tanulásban, kikérdezzük egymást a leckéről akár még az óra előtti percekben is, bár játszani azért jobban szeretünk. A fiúk nagyon szeretnek focizni, bár mindig vannak kivételek, így az osztályunkban is. A HB-ról szólva: az osztály zöme nem szereti, mert mindig vesztünk az Á osztály ellen.

A napközis tanárunk Orsi néni, aki nagyon kedves velünk, és gyakran becéz minket. Napköziben igen jól szórakozunk egymással. Sokszor kérleljük Orsi nénit, hogy had maradjunk még kint a réten egy kicsit bár így is az utolsók között szoktunk bemenni. A leckeírással nem szoktak gondok lenni, de mindenkinek lehet rossz napja.

Ez a mi 4. b osztályunk

Dávid  Évi

Ilyenek voltunk

  

                   

  És ahogy nőttünk…

Sok mindennel megismerkedtünk, például a Sas-hegy élővilágával:

   

És nőttünk…

Megtanultuk tisztelni és védeni a körülöttünk lévő élővilágot:

   

a nagy munka után egy kicsit megéheztünk.

  és elfáradtunk

Az állatkertbe is minden évben ellátogattunk

Az iskola művészeti életében is sokan veszünk részt, táncolunk, hangszereken tanulunk játszani és az énekkar munkájába is hamar bekapcsolódtunk.

Páran már a fővárosi énekversenyen is eredményesen szerepeltek

Szerencsések vagyunk, mert a 4 év alatt már kétszer is részt vehettünk a nagy iskola színdarabban.

2010-ben rögtön az István a király című rockoperában. Mi voltunk a „nép”.

2013-ban pedig a Ludas Matyi című előadásban

A sok komoly munka mellett azért bőven jutott időnk szórakozni is.

Ősszel például sokan eljutottak az osztrák Mese Parkba.

 Gyűjtötte és magyarázatokkal ellátta Lelkes Flóra 4.b.

Erdei iskola

Hétfő reggel az aulában játékok és finomságok gyülekeztek a sok bágyadt, de kalandra váró gyerek mellett. Amíg az utolsó befutók is megérkeztek - például a busz -, sor került a bepakolásra, amit Judit néni lelkes segítői csináltak (nagyrészt). A Dunakanyarba utaztunk, Királyrétre.

Amikor megérkeztünk a szálláshelyre, mindenki a bőröndjéért sietett, hogy minél hamarabb körbenézhessen a diákszálló udvarán. Miután egy kicsit befészkeltük magunkat, kezdődött a kaland...

Első nap András bácsival kis bevezetőt tettünk: körbesétáltuk a tanösvény útvonalát, találtunk két rézsiklót: egy élőt, meg egy döglöttet. Közben kerestünk (nem sok sikerrel) gránátot, ami egy féldrágakő. Tapintottunk különféle állatszőröket és koponyákat (legtöbbünknek nagyon tetszett, de volt, aki megrémült tőlük), de nem hagytuk ki a látogatást a Börzsöny Szívében sem. Itt régen vasat bányásztak. A barlangban találtunk egy patkósorrú denevért is.

Második nap Margit nénivel meghódítottuk a Nagy Hideg-Hegyet, amely negyedikként áll a Börzsöny legmagasabb hegyei között. 864 m magasra gyalogoltunk elég kevés pihenővel, de a lényeg az, hogy jól szórakoztunk. Találtunk egy foltos szalamandrát is, aki mindenkinek nagyon tetszett, de hozzányúlni nem szabad, mert szemgyulladást okozó váladéka van!

Harmadik nap egy feladatlapot oldottunk meg, mindenféle kérdés állt a lapon, amelyhez kellett az erdő segítsége, ezért ott is csináltuk meg.

A negyedik napon az időjárás keresztülhúzta a számításainkat... A tervezett gyógynövény-felismerési túránk helyett társasjátékoztunk. Ez ugyancsak növényekkel kapcsolatos volt. Este pedig szerencsére kedvezett az idő, így elmehettünk esti csillagnézésre. Legjobban látszott az Orion. Nagy szerencsénk volt, mert láttunk baglyokat és hallottunk rókákat is.

Ötödik, egyben utolsó napon a diákszálló csodálatos múzeumába tekinthettünk be. Ott is játszottunk, a téma a Börzsöny királyréti tanösvénye volt. Miután a játéknak vége lett, végignéztük a kiállítást. Megismertük a Hámor (a Malom-patakon működött, víz hajtotta kalapács) működésének titkát, megnézhettük az erdő színeit és tapinthattunk állatbundát. Szemmagasságban pont egy szúrós sün volt.

Ezután egy jégkrémet fogyasztottunk el, és indultunk is haza a busszal. Nagyon sajnáltuk, hogy máris vége van, mert nagyon jól éreztük magunkat.

Így telt a tábor a 4.b-ben!

Maricza Zsuzsanna (4.b)

A fényképeket készítette Lelkes Flóra (4.b)

info@kelenvolgyisuli.ujbuda.hu

(1) 424 5374  Fax: 424-5373

1116 Budapest, Kecskeméti J. utca 14.