STARS program

A környezettudatos magatartás kialakítására, a környezeti nevelésre iskolánk eddig is nagy hangsúlyt fektetett. Ezt a szemléletet erősítve idén csatlakoztunk a STARS Európa programhoz, mely egy fenntartható közlekedéssel kapcsolatos akkreditációs rendszer iskolák számára.

Ennek a szemléletformáló programnak elsődleges célja, hogy növelje a kerékpárral iskolába járó diákok számát azon tanulók körében, akiket korábban autóval vittek a tanintézménybe. A STARS Európa projekt Akkreditációs programja az általános iskolai közösségekre fókuszál (diákok, tanárok és szülők) annak érdekében, hogy elkötelezzék magukat a kerékpározás mellett.

A program célja:

-          A teljes STARS program ideje alatt átlagosan legalább 5 %-os áttérés elérése az autós közlekedésről a kerékpárra.

-          Gyermekek önállóságának növelése, valamint az élhető város koncepciójának erősítése.

-          Növekedjen a gyalogló és kerékpározó diákok száma.

-          Információt nyújtson a szülőknek és diákoknak a különböző típusú közlekedési módok lehetőségeiről az iskolába utazáshoz.

-          Növelje a biztonságot az iskolába és iskolából vezető útvonalakon.

-          Rendszeres testmozgással fejlessze a gyermekek egészségügyi és jóléti állapotát.

-          Javítsa az iskolák megközelíthetőségét.

-          Elősegítse a gyermekek önállóságát a közlekedésben.

 

Számos oka van, hogy miért támogassák Önök is az aktív fenntartható közlekedést iskolánkban:

-          Egészségügyi pozitív hatások

-          Szórakozás

-          Gyermekek önállósága

-          Környezetvédelmi hatások, például CO2 csökkenés

-          Közlekedésbiztonság

-          Költséghatékonyság

-          Hasznos az iskola arculatának, kitűnhet a többi iskola közül

-          Biztonságos és forgalomcsillapított terület

-          Környék fenntarthatóságának fejlesztése

 

Hogyan működik a program?

A STARS program az iskolánkat arra ösztönzi, hogy olyan foglalkoztató órákat és tevékenységeket szervezzünk a diákoknak, amelyek a kerékpározást ajánlják fel az iskolához és iskolától haza vezető utazásokhoz. A STARS Európa Program létrehozott egy egységes kritériumlistát, amely szerint az iskolák arany, ezüst vagy bronz fokozatot érhetnek el, attól függően, hogy mennyire segítik elő a kerékpáros közlekedést (és más közlekedési módokat), és milyen változást értek el a közlekedési szokásaikban.

 

Kérjük Önöket, figyeljék ezzel kapcsolatos felhívásainkat, támogassák a program megvalósulását iskolánkban is! Érjünk el közösen újabb sikereket iskolánknak! Segítségüket előre is köszönjük! 

 

 

2014. szeptember 26-án délután ünnepélyes keretek között adták át  a Stars programban részt vevő iskoláknak a 2013/14-es tanévben elért eredményükért járó okleveleket. A programban szereplő iskolák közül összesen 3 – köztük a Kelenvölgyi Általános Iskola – ért el bronz fokozatot. Az oklevél és az apró ajándékok mellett iskolánk egy kerékpár szerelő állványt valamint egy teljes szerviz csomagot kapott, amely többek között  lánc, fék és defekt javító készletet, pumpát, láthatósági felszerelést, kerékpáros táskát is tartalmaz. Reméljük, ebben az évben is hasonló lelkesedéssel vesznek részt diákjaink a programban és a tanév végét újabb sikerrel zárhatjuk.

info@kelenvolgyisuli.ujbuda.hu

(1) 424 5374  Fax: 424-5373

1116 Budapest, Kecskeméti J. utca 14.